Kategorie
Nowości
Informacje

maltitol 500g

13,99 zł

Wysyłka:48 godzin
Waga:1.00 kg
Sprawdź koszty wysyłki

Koszty dostawy tego produktu

Ilość:szt.

Żyjemy w czasach kiedy liczba osób dotkniętych różnego rodzaju chorobami wciąż rośnie. Przyczyną tego stanu jest przede wszystkim jakość naszego jedzenia, genetyczne modyfikacje produktów oraz groźne substancje chemiczne używane w uprawach. Jeśli jesteś świadomym konsumentem, dbasz o zdrową dietę i starasz się kupować zdrowe produkty do komponowania codziennej diety, to dobrze trafiłeś. W doborze naszego asortymentu stawiamy na wyselekcjonowane produkty sprawdzonych i certyfikowanych dostawców, którzy sprostali wyśróbowanym wymogom norm i certyfikacji a Ich produkty są wolne od sztucznych barwników, genetycznej modyfikacji, konserwantów i pochodzą z czystych ekologicznie terenów naszej planety. 

Coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy, na pochodzenie żywności - wybierając zdrowe, nieprzetworzone produkty - tylko takie oferujemy Państwu w naszym sklepie.

MALTITOL obok sorbitolu, mannitolu, ksylitolu i erytritolu jest środkiem słodzącym zaliczanym do grupy „alkoholi cukrowych” zwanych poliolami. Określenie „alkohole cukrowe” może nas niepokoić, ale nie powinniśmy się obawiać, ponieważ poliole nie zawierają w swoim składzie alkoholu. Po prostu część ich chemicznej struktury jest podobna do cząsteczki cukru a część do alkoholu.
Zakres stosowania oraz maksymalne dawki maltitolu i innych polioli określa Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i UE 94/35/EC z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie stosowania substancji słodzących w żywności.

Występowanie i pozyskiwanie
 
Wiele alkoholi cukrowych występuje naturalnie w produktach roślinnych (w śliwkach, gruszkach, brzoskwiniach, a nawet jabłkach – sorbitol; w oliwkach, figach – mannitol; w truskawkach i malinach – ksylitol), jednak większość z nich jest produkowana przemysłowo poprzez redukcję odpowiednich cukrów. Maltitol zwykle jest pozyskiwany z maltozy znajdującej się w ziarnach zbóż (np. kukurydzy). Jest składnikiem naturalnym i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków.
 
Korzyści ze stosowania maltitolu
 
Maltitol ma funkcjonalne właściwości bardzo podobne do sacharozy (białego cukru):
  • Smakuje jak cukier i jest w 90% tak samo słodki.
  • Nie zmienia swoich właściwości (słodyczy) pod wpływem temperatury w przeciwieństwie do sztucznych słodzików tj. aspartamu, acesulfamu K czy sacharyny, może więc być używany jako zamiennik cukru w procesie gotowania czy pieczenia.
  • W trakcie obróbki termicznej nie brązowieje (nie karmelizuje), ale topi się w wysokich temperaturach, podobnie jak cukier.
  • Nadaje produktom „śmietankową” konsystencję, co jest szczególnie ważne w przypadku słodyczy.
  • Używany jako zamiennik cukru jest stosowany w tych samych proporcjach, nie ma więc konieczności zmiany przepisu i zastępowania go innymi składnikami (np. w czekoladach zawierających sztuczne słodziki wyeliminowana sacharoza jest zwykle zastępowana tłuszczem, dlatego też mimo że są klasyfikowane jako produkty „bez cukru” czy „light” zwykle nie mają obniżonej kaloryczności. Często nawet jest ona wyższa niż ich tradycyjnych odpowiedników).
  • Ma o połowę kalorii mniej niż sacharoza (2,1 kcal/g w porównaniu do 4 kcal/g).
  • Nie zwiększa ryzyka wystąpienia próchnicy, ponieważ bakterie znajdujące się w jamie ustnej nie rozkładają go do kwasów, które powodują rozpad szkliwa i powstawanie ubytków.
  • Jak dotąd nie pojawiły się żadne wątpliwości co do szkodliwych skutków stosowania maltitolu w przeciwieństwie do aspartamu czy sacharyny, które niejednokrotnie były oskarżane o zwiększanie ryzyka występowania różnego rodzaju chorób.
  • Jest bezpieczny dla osób z celiakią bądź nietolerancją laktozy.

Maltitol do doskonały zamiennik cukru o zredukowanej kaloryczności. Smak i słodkość jest zbliżona do cukru  trzcinowego. Nie zmienia swoich właściwości przy obróbce termicznej. Zaliczany jest do alkoholi cukrowych zwanych poliolami, podobnie jak ksylitol. Pozyskiwany z roślin. Jest składnikiem naturalnym i nie zawiera sztucznych dodatków. Zwiększone spożycie może wywołać efekt przeczyszczający.

Stosować jak cukier trzcinowy

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu

  • Wartość energetyczna 240 kcal/ 1005 kJ 
  • Tłuszcz 0g 
  • Węglowodany, w tym: 98g

       - skrobia 0g

       - cukry 0g

       -  alkohole wielowodorowotlenowe 98g

  • Białko 0g

zawartość opakowania: 500g

Serdecznie zaprszamy do zakupów, gwarantujemy najwyższą jakość oferowanych produktów, fachową obsługę oraz szybką realizację zamówień.

Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!

Napisz recenzję
Szukaj

Wpisz szukany produkt


Wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk
...jest pusty

Bestsellery
Powiadomienia

maltitol 500g

Promocje
KALINA KORALOWA OWOC
8,18 zł 7,02 zł
Therm Line® 40+
34,89 zł 31,41 zł
BEZ CZARNY KWIAT 50 g
6,20 zł 5,58 zł
Therm Line® forte
34,89 zł 31,41 zł
olej z amarantusa 100ml
56,81 zł 51,49 zł
mięta pińczowska 30g
7,99 zł 6,49 zł
młody jęczmień puder 200g
17,99 zł 14,49 zł
Polecamy
Znajdziesz nas:



 Kontakt z nami »

Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.