|
chia / szałwia hiszpańska 1kg
Te niepozorne nasiona kryją w sobie potężną leczniczą moc i dawkę energii, która wzmocni i odżywi organizm. Są niezwykle pożywne i zapewniają nieocenione korzyści zdrowotne. Aztekowie uważali nasiona Chia za pomocne w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej oraz bystrości umysłu. Ze względu na jej właściwości zaliczali chia do pięciu najważniejszych pokarmów. Przez wieki nasiona Chia były używane także jako podstawowe pożywienie dla Indian z południowo-zachodniej części dzisiejszego Meksyku. Mogli spożyć zaledwie 1 łyżeczkę na dzień i maszerować 24 godziny bez przerwy.
Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), zwana też chia to roślina pochodząca z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali, bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Uprawiana była już przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie w Meksyku i Gwatemali nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności.
Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy, myrycetyna, kwercetyna oraz flawonid kamferol). Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 – około 64%. Nasiona Chia nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu. Nasiona Chia są tradycyjnie spożywane w Meksyku i południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. Historycznie, nasiona chia służyły jako podstawowy artykuł spożywczy Azteków w środkowym Meksyku. Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy.
Dzisiaj chia uprawiana jest w Meksyku, Boliwii, Argentynie, Ekwadorze, Australii i Gwatemali. W 2009 r. Unia Europejska zatwierdziła nasiona chia jako produkt spożywczy, pozwalając na stosowanie ich jako dodatek stanowiący do 5% całkowitej masy chleba.
UWAGA:
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego w styczniu 2013r. rozszerzono zastosowanie nasion szałwi hiszpańskiej jako składnika żywności.
Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15g.
Nasiona szałwi hiszpańskiej mogą być stosowane w produktach piekarskich w ilości maksymalnie 5%.
Z czym się je chia?
W zasadzie to kwestia wyobraźni i upodobań. Istnieją dziesiątki sposobów na włączenie ziaren chia do diety. Oto kilka z nich:
1. Wrzuć je w całości do porannej porcji płatków, owsianki, jogurtu, etc. 2. Dodawaj do sałatek, omletów, gotowanych ziemniaków, ryżu, fasoli czy soczewicy. 3. Zmielone używaj do pieczenia chleba i ciast łącząc je z mąką. 4. Zmiksuj z koktajlem owocowym. 5. Zalej gorącą wodą (tak jak siemię lniane), by uzyskać żel świetnie nawadniający organizm. 6. Zmiksuj z masłem orzechowym lub nutellą 7. Podgryzaj surowe jako przekąskę. 8. Sproszkowanego ziarna używaj do zagęszczania zup, gulaszów i masy mięsnej. 9. Ze zmielonych nasion przyrządź zdrowy budyń. 10. Zmiksuj z miodem, cynamonem i suszonymi owocami jako alternatywę do tradycyjnego dżemu
|
Klienci polecają również: |
|
|
|
|
|
|
dzika róża skórka mielona 100g5,90 zł pokrzywa 50g5,99 zł CZYSTEK 400g14,00 zł ostropest plamisty mielony 200g6,00 zł 5,49 zł CZYSTEK EKO 200g16,49 zł mięta sypka 30g3,20 zł Naturalna lekkość7,19 zł mięta pińczowska 30g7,99 zł 6,49 zł Leśne czary7,20 zł melisa liść 30g3,00 zł
|
|
|
|
|
chia / szałwia hiszpańska 1kg
|
|
|
|
|
|
|
|
|