|
chia / szałwia hiszpańska 250g
Te niepozorne nasiona kryją w sobie potężną leczniczą moc i dawkę energii, która wzmocni i odżywi organizm. Są niezwykle pożywne i zapewniają nieocenione korzyści zdrowotne. Aztekowie uważali nasiona Chia za pomocne w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej oraz bystrości umysłu. Ze względu na jej właściwości zaliczali chia do pięciu najważniejszych pokarmów. Przez wieki nasiona Chia były używane także jako podstawowe pożywienie dla Indian z południowo-zachodniej części dzisiejszego Meksyku. Mogli spożyć zaledwie 1 łyżeczkę na dzień i maszerować 24 godziny bez przerwy.
Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), zwana też chia to roślina pochodząca z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali, bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Uprawiana była już przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie w Meksyku i Gwatemali nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności.
Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy, myrycetyna, kwercetyna oraz flawonid kamferol). Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 – około 64%. Nasiona Chia nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu. Nasiona Chia są tradycyjnie spożywane w Meksyku i południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. Historycznie, nasiona chia służyły jako podstawowy artykuł spożywczy Azteków w środkowym Meksyku. Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy.
Dzisiaj chia uprawiana jest w Meksyku, Boliwii, Argentynie, Ekwadorze, Australii i Gwatemali. W 2009 r. Unia Europejska zatwierdziła nasiona chia jako produkt spożywczy, pozwalając na stosowanie ich jako dodatek stanowiący do 5% całkowitej masy chleba.
UWAGA:
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego w styczniu 2013r. rozszerzono zastosowanie nasion szałwi hiszpańskiej jako składnika żywności.
Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15g.
Nasiona szałwi hiszpańskiej mogą być stosowane w produktach piekarskich w ilości maksymalnie 5%.
Z czym się je chia?
W zasadzie to kwestia wyobraźni i upodobań. Istnieją dziesiątki sposobów na włączenie ziaren chia do diety. Oto kilka z nich:
1. Wrzuć je w całości do porannej porcji płatków, owsianki, jogurtu, etc. 2. Dodawaj do sałatek, omletów, gotowanych ziemniaków, ryżu, fasoli czy soczewicy. 3. Zmielone używaj do pieczenia chleba i ciast łącząc je z mąką. 4. Zmiksuj z koktajlem owocowym. 5. Zalej gorącą wodą (tak jak siemię lniane), by uzyskać żel świetnie nawadniający organizm. 6. Zmiksuj z masłem orzechowym lub nutellą 7. Podgryzaj surowe jako przekąskę. 8. Sproszkowanego ziarna używaj do zagęszczania zup, gulaszów i masy mięsnej. 9. Ze zmielonych nasion przyrządź zdrowy budyń. 10. Zmiksuj z miodem, cynamonem i suszonymi owocami jako alternatywę do tradycyjnego dżemu
|
Klienci polecają również: |
|
|
|
|
|
|
chlorella vulgaris 100g w proszku MyVita18,88 zł Luteina bio-complex 30 kaps.19,30 zł vitamina c 1000 f-vit21,00 zł Bio-silica 30 kaps.14,60 zł Chela-Ferr Proeffect 30 tabl.18,00 zł Chela-Mag B6 60 kaps.22,99 zł czystek 60 kaps24,00 zł f-collagen flex kolagen43,99 zł spirulina 250mg 400 tabletek19,49 zł Chrom Activ 60 kaps.10,60 zł
|
|
|
|
|
chia / szałwia hiszpańska 250g
|
|
|
|
|
|
|
|
|